google-site-verification=V_SGjOPPC3iCXU6Dp5TS4FyOC2X3c2qD8N5rWkvxg_4

انواع کانتینرهای دریایی

انواع کانتینرهای دریایی

 

کانتینرها یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها در حمل و نقل دریایی هستند و از جنبه‌های مختلفی روی این حمل و نقل تاثیر مثبت می‌گذارند. این تاثیر آن قدر زیاد است که گاها حمل و نقل دریایی را حمل و نقل با کانتینر می‌نامند. حمل و نقل کالاها از کشوری به کشور دیگر یکی از راه‌ های داد و ستد اقتصادی مهم هر کشور است‌. رساندن کالاها به مقصد بدون اینکه خراب، شکسته و یا فاسد شوند دغدغه همیشگی تاجران بوده است تا اینکه به ‌واسطه آهن وسیله ‌ای فلزی به نام کانتینر ابداع شد. کانتینر در سطح جهان و به خصوص برای حمل ‌و نقل دریایی بیشتر مورد استفاده قرار می ‌گیرد؛ دلیل آن هم استحکام و مقاومت آن به آب و رطوبت است که به‌ همین دلیل حتی مواد غذایی فاسد شدنی نیز در آن سالم به مقصد می ‌رسد.

 

انتینرها در ابتدا در حمل و نقل زمینی و توسط قطارها مورد استفاده قرار گرفتند. تا دهه ۱۸۳۰، راه آهن در چندین قاره وجود داشت و از کانتینرها برای حمل و نقل کالاها بین شهرها استفاده می‌کردند. راه‌آهن لیورپول و منچستر در انگلیس یکی از این موارد بود. کانتینرهای اولیه جعبه‌های چوبی مستطیلی ساده‌ای بودند که از آنها برای انتقال زغال سنگ از کارخانه‌های لنکشایر به لیورپول استفاده می‌شد. البته شکل‌های دیگر این ظروف قبلا نیز وجود داشت. در جنگ جهانی دوم این ظروف بزرگ حمل و نقل نقش مهمی در انتقال کالا داشتند و دارای قاب فولادی با دیوارهای چوبی، کف، سقف و درها بودند.

 

با افزایش اهمیت کانتینرها سازمان‌های جهانی تصمیم گرفتند استانداردهایی برای این ابزارهای حمل و نقل تعریف کنند. اولین استاندارد بین المللی کانتینرها در سال ۱۹۳۳ توسط Bureau International des Containers et du Transport Intermodal (B.I.C) ایجاد شد و دومین استاندارد نیز در سال ۱۹۳۵، و برای حمل و نقل بین کشورهای اروپایی مختلف تعیین شد. کانتینرهای تولیدی در آمریکا هم کمی بعدتر شامل استانداردهای جهانی شدند. پس از این مسئله، پایانه‌هایی برای بارگیری و همچنین کارخانه‌های بزرگ برای تولید کانتینر تاسیس شدند و استفاده از کانتینر در حمل و نقل دریایی نیز مرسوم شد و انواع کانتینرهای دریایی نیز به تدریج در حمل و نقل دریایی مورد استفاده قرار گرفتند.

 

کانتینر چیست؟

کانتینر Container یا بارگنج وسیله ‌ای فلزی و مستطیلی شکل است که از ورق‌ های گالوانیزه کرکره‌ای و ورق رنگی ساخته می ‌شود. این وسیله دارای ابعاد و اندازه ‌های استاندارد بوده و سلیقه شخصی در تولید آن دخالت ندارد، زیرا کانتینر در سطح جهانی رد و بدل می‌ شود و می ‌بایست طبق همین استاندارد ها تولید شود. این مجموعه فضایی مستحکم دارای گنجایش قابل توجه برای حمل کالاهای متنوع بوده و همچنین نسبت به آب نفوذ ناپذیر است. به همین دلیل در حمل ‌و نقل دریایی و در صنعت کشتیرانی کاربرد ویژه ‌تر و بیشتری دارد. با پیشرفت علم و تکنولوژی کانتینر در انواع مختلف و برای کاربردهای مختلف تولید شده است که بر همین اساس تقاضاها را برای این سازه فلزی افزایش داده است.

 

 

مراحل ساخت کانتینر

اساس ساخت کانتینر از ورق ‌های فولادی گالوانیزه رنگی می باشد. به این منظور ابتدا ورق‌ های فولادی در اندازه ‌های استاندارد برش زده می‌ شود سپس در دستگاه‌ های مخصوص پرس تحت فشار قرار می گیرد تا به فرم مورد نظر برسد. اکنون در این مرحله ورق‌ های فولادی به صورت کرکره‌ ای فرم داده می ‌شوند تا مقاومت و استحکام آن ها چندین برابر شود. بعد از این مرحله اسکلت کانتینر را طبق نقشه می‌ سازند. ناگفته نماند، کفی کانتینر را از ورق فولادی در نظر می ‌گیرند چرا که کف کانتینر می ‌بایست از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردار باشد ضمن آنکه باید نسبت به آب نفوذ ناپذیر باشد.

در مرحله آخر بقیه ورق‌ های فولادی گالوانیزه را به اسکلت اصلی جوش می ‌زنند. آلیاژهای بکار رفته در ساخت کانتینر کاملا ضد زنگ هستند به همین جهت برای حمل ‌و نقل دریایی که امکان قرار گرفتن در معرض رطوبت وجود دارد مناسب هستند. در نهایت محل جوش ‌ها و اتصالات با پوشش ضد زنگ رنگ ‌آمیزی می ‌شوند تا امکان از هم باز شدن آن ها از بین برود. سپس کانتینرهای ساخته شده برای مصارف مختلف به فروش می ‌رسند.

 

 امروزه حجم بسیار زیادی از کالاها از طریق کانتینر حمل می‌شود و دلایل اصلی آن به شرح ذیل می‌باشد :

  • محافظت کالا در برابر حوادث طبیعی از جمله باد ، باران و آفتاب
  • محافظت کالا در برابر سرقت در طول مسیر حمل و نقل
  • راحتی تخلیه و بارگیری
  • راحتی صفافی یا دسته‌بندی کردن کانتینر در محوطه‌ها و کشتی
  • استفاده راحت و بهینه از فضای کشتی و انبار
  • بارشماری راحت و نظارت بر آن
  • کاهش هزینه های مرتبط با بسته بندی کالا جهت حمل و نقل

 

کانتینر 20 فوت استاندارد

این کانتینر یکی از پر کاربرد ترین نوع این محصولات می باشد که به علت ابعاد استانداردی که دارد بخوبی برای انبار کردن کالاها درون آن مناسب بوده و حمل آن با تریلی در جاده ها نیز مطابق ابعاد استاندارد راهداری می باشد . لذا از این محصول بیشترین استفاده هم در حمل و نقل دریایی و هم در حمل و نقل زمینی می شود .

 

کانتینر 40 فوت استاندارد

کانتینر 40 فوت استاندارد نوعی دیگر از این نوع سازه های فلزی می باشد که به کانتینر 12 متری نیز شهرت دارد و مهم ترین موارد کاربرد آن مانند نوع قبلی در صنعت حمل کالا و یا انبار کردن محصولات وارداتی و صادراتی می باشد . همچنین به علت مطابقت ابعاد آن با کف تریلی ها معمولا در حمل زمینی بیشترین کاربرد را نسبت به نوع های دیگر دارد .

 

اگرچه تعداد انواع کانتینرها زیاد است و بر مبنای کاربرد، جنس و… طبقه بندی می شوند اما تعدادی از این انواع را ذکر می کنیم:

  • کانتینر روباز ( Open top )
  • کانتینر پهلو باز ( Open side Container )
  • کانتینر رو و پهلو باز ( Open top-open side Container )
  • کانتینر حرارتی ( Heated containers )
  • کانتینر عایق دار ( Insulated containers )
  • کانتینر های مخزن دار ( Tank containers )
  • کانتینر یخچالی ( Refrigerated containers )
  • کانتینر تهویه دار ( Ventilated containers )
  • کانتینر کالای خشک ( نرمال ) ( Normal Container )
  • کانتیر با ابعاد بزرگ ( High-cube contanier )
  • کانتینر برای حمل کالای متفرقه ( General cargo container )
  • کانتینر های مخصوص حمل مایعات
  • کانتینر های مخصوص حمل گاز فشرده

و …